29 Kasım 2015 Pazar

Ödemiş'in terk edilen köyü Lübbey

Bu hafta internette gezinirken şans eseri Lübbey Köyü'ne rastladım. Köyün gördüğüm fotoğrafları ve hakkında yazılanlar dikkatimi çekti. Hazır Birgi'ye gitmeyi planlarken Lübbey'i görelim dedik. Lübbey 80lerin sonları 90ların başlarında terk edilmiş. Terk edilmesinin sebebi geçim sıkıntıları ve kışların çok karlı zor geçmesi olmuş. 
Bugün Ödemiş'in içinden epey yol katettikten sonra vardık. Ancak önceden bildirmeliyim ki yollar oldukça kötü. Ödemiş'in içinden 24 km ileriye gidiyorsunuz. Dün yağmur yağdığı için bugün yollar çamur olmuştu. Bizim gibi ardından Birgi'ye geçmeyi düşünürseniz aynı yolu tekrar geri gelmek zorunda olacağınızı söylemek isterim, sonra kızmayın :)
Köye vardığımızda ben biraz tedirgin oldum, gerçekten terk edilmiş ıssız bir dağ köyü burası. Toplamda 3-4 hane yaşıyor, dediklerine göre 8-9 kişiler. Nüfus yaşlı. Görebildiğimiz tek orta yaşlı köy sakini kahveciydi. Köyün küçücük bir kahvesi var. Bir de çarşambaları bakkal geliyormuş. Köyde yaşayanlar kestane,zeytin yetiştiriyormuş. Bunu da tanıştığımız Fatma Ana'dan öğrendik.
Köyün büyüleyici bir havası var fotoğraf çekmek ve yürüyüş yapmak için harika. Zaten haftasonları tur otobüsleriyle ziyaretçileri çok oluyormuş. 
Kahveye geçip oturduğumuzda köyün isminin neden Lübbey olduğunu sorduk, anlattıklarına göre Sart Kasabası'nın beylerinden birinin oğlunun adı Lüb birinin Dab imiş. Lüb Bey ismi oradan geliyormuş. Bu arada bu köy Sart harabelerine ve Salihli'ye de oldukça yakın. Bir dahaki sefere Salihli'den Lübbey'e geçmeyi düşünüyoruz bir çay sözümüz var :) Salihli'den geçerek nasıl gidildiğini de o zaman anlatırım. Eğer köy havasını, değişik yerler görmeyi seviyorsanız gitmenizi tavsiye ederim. Ancak havalar çok soğumadan gidin, karlı bir zamanına denk gelirseniz yol zorlayıcı olabilir. Köy sakinleri çok sevecenler, mutlaka tanışıp sohbet edin. Terk edilmiş bir köyü gezmek bizi heyecanlandırdı.  Belki siz de seversiniz :) En yakın zamanda Birgi yazısıyla görüşmek üzere sevgiler. 
                               








0 yorum:

Yorum Gönder

 

İki İzmirlinin Mini Gezileri Template by Ipietoon Cute Blog Design